Excel adatrögzítés – anya rögzít, apa kiabál

 Kategória: excel, kontrolling

Kis családi vállalkozás, apa, anya, gyerekek, mindenki a cégben dolgozik. Apa évek óta Excelben tartja nyilván a cég adatait.
Ki mikor mit, mennyit… ki mikor, hogyan adja tudtára: telefonon bemondják, este elmesélik, cetlin átadják, sms-ban elküldik, e-mailben továbbítják… És apa szépen bevezeti az általa készített, évek alatt tökéletesre csiszolt táblázatba. Színes sorokban összesíti, ránézésre érti, látja az összefüggéseket. Az Excel adatrögzítés támogatja a döntéshozást, apa nyugodt.

Ám lassan összecsapnak a feje fölött a hullámok, egyre több időbe telik mindent beírogatni, egyre kuszább az innen-onnan érkező adathalmaz. Egy-egy este, amikor hulla fáradtan hazaesik, nincs is ereje beírni, aztán másnap kérdezget: Hogyan is volt? Mi is ez?

Tavaly elhatározta, hogy átadja anyának az adatrögzítést. Anya otthon dolgozik, precíz, türelmes és sokkal kevesebbet rohangál, mint ő.

Néhány hónap eltelt, és apa ránéz az Excelre, mert döntést kell hoznia. Döbbenten látja, hogy az Excel üres. Hiába minden; elveszett az esti béke… és több hónap adatai.

– Túl bonyolult a táblázatod, nem ismerem ki benne magam.

– Miért nem kérdeztél?

– Elmagyaráztad, és én beírtam, és akkor minden összekavarodott, mindenféle #-ek jelentek meg…

– Miért nem szóltál?

– Szóltam, és akkor kijavítottad, de másnap megint ez történt, és nem akartam minden nap ingerültnek látni téged. Van elég dolgod-bajod nélkülem is.


Láttam apa Exceljét. Megkeresett, hogy segítsek neki. Nekem is eltart egy ideig, míg kiigazodom benne. Aztán átalakítom úgy, hogy az első lapon szépen sorban be lehet írni az adatokat, a második lapon pedig azonnal látszódnak az összefüggések színesen, ahogy apa megszokta. Kicsit talán még jobban is 😉

Az Excel adatrögzítés gyakori, és kezdetnek jó megoldás. Ha ügyesen csinálják.

Összegyűjtöttem néhány gyakori hibát, és javaslatokat, hogyan javíthatók. Olvassa el ajándék tanulmányomat arról, hogyan érdemes az adatait rögzíteni, rendszerezni.

Legutóbbi cikkek

Egyetért? Más a véleménye? Szóljon hozzá a témához!

kontrolling excelbenkészletgazdálkodás