Készletgazdálkodás idősebbeknek és haladóknak

 Kategória: excel, készletgazdálkodás

Idős anyukám hetente többször ugrasztott minket: hol ez, hol az a gyógyszere fogyott el, szaladjunk le a rendelőbe receptért, onnan a patikába… Munka mellett sem volt könnyű, de aztán jött a vírus, a kijárási korlátozás, megoldást kellett találni. Készletgazdálkodás!

A gyógyszer is csak cikk,

amiből mindig kell készletnek lenni, mégsem adhatok a lassan 80 éves anyukámnak egy raktári szoftvert, hogy ott tartsa nyilván. De a tudást, a módszert átadhatom – át is adtam:

  • Végy egy kockás papírt, rajzolj rá naptárat, egy nap egy négyzet, egy hét egy sor.
  • Nézd meg a gyógyszereidet: melyikből hány szemet szedsz egy nap, most mennyi van, és ennek alapján mikor fogy el. Írd be a naptárlapra a gyógyszer nevét arra a napra, amikor az utolsót fogod bevenni.
  • Kész is vagyunk: minden héten nézd meg, melyik fog elfogyni a következő két hétben, azokat írasd föl telefonon e-receptre, és már hozom is.

Az ember észre sem veszi, milyen gyakran leugrik a boltba – amíg meg nem tiltják neki, hogy megtegye. Nagyon nehéz egy hétre előre tervezni!

Szerencsére nem kell feltalálni az alapanyag-tervezést: már fel van találva, csak használni kell. Jelölj ki minden tartós cikkből minimum készletet: egy kiló cukor, két kiló liszt, egy flakon mosószer… Egyszer be kell ezeket vásárolni, és utána már könnyű: amikor megbontod az utolsó flakont, kilót, csomagot, akkor írd föl, hogy venni kell. Én évtizedek óta így vásárolok.

A boltban nem ötletszerűen, emlékezetből bolyongva szedem össze (mi is kell?), hanem a hűtőről letépett cetli, később telefonban megosztott lista alapján megyek végig, megveszek mindent, ami kell, és nem veszek olyat, ami fölösleges.

Anyu is átállt, minden héten beolvassa nekem a listáját, én megveszem, és mindig minden van.

Ha egy gyárat el lehet látni

– a világ minden tájáról különböző szállítási idővel érkező – alapanyagokkal, akkor egy háztartást is el lehet látni heti egy bevásárlással. Ha van készletgazdálkodás. Elég egy cetli is.

Ez fordítva is igaz; a kicsiből is el lehet indulni: ha egy háztartást is el lehet vezetni egy egyszerű készletgazdálkodással, akkor ugyanezt (persze nem cetlin, hanem legalább Excelben) meg lehet valósítani egy néhány fős cégben is.

Hogyan érdemes szervezni?

Mik a tipikus hibák, és hogyan lehet őket javítani? Olvassa el ajándék tanulmányomat arról, hogyan érdemes az adatait rögzíteni, rendszerezni.

 

Legutóbbi cikkek

Egyetért? Más a véleménye? Szóljon hozzá a témához!

excel adatrögzítésMerre tovább?