Mire jó a leltárnyilvántartás?

 Kategória: adatbázis

Hogyan nyerhetünk pénzt leltárnyilvántartás használatával?

Minden megvásárolt árut el is adunk

Ön ismer olyan céget, amely nagy értékű termékekből jelentős forgalmat bonyolít, és az aktuális készletről a raktár napi jelentéséből tájékozódik? Mi ezzel a gond? A kontroll hiánya! Nézzük át, milyen előnyei vannak a saját nyilvántartásnak!

Az áru beérkezik a raktárba. Ott emberek kezelik, mozgatják, nyilvántartják… Ön pontosan tudja, mi történik a raktárban? Van olyan ember, akiben tökéletesen megbízik, ugye? És ez az ember az Ön raktárosa? Nagyobb raktár esetén minden raktáros? Igen! Az első pénzkupac, amire rátalálhat egy leltárnyilvántartás segítségével, az az eltűnt áruk értéke.

Gondolja el, mennyire egyszerű: a megvásárolt termékről számlát kap. Ezen látszik, mit és mennyit vett. Az eladott termékről számlát állít ki, ezen feltünteti, mit és mennyit adott el. A különbségnek kell lennie a raktárban. Többlet munkát csak vásárláskor jelent a nyilvántartás, mert az adatokat be kell vinni a rendszerbe. Eladáskor – ugye, a kézi számlák kora lejárt – gépbe viszi az adatokat. Innen csak egy lépés, hogy a számlázó program kapcsolódik a leltárnyilvántartóhoz, és bármely időpontban egy gombnyomással látszik, melyik termékből mennyinek kell lennie a raktárban. Hogyan? Nézzen meg egy példát!

Mindig mindenből van elég, mégsincs csurig a raktár

Ismer Ön olyan cégvezetőt, aki naponta, vagy akár naponta többször „elszalad” a beszállítójához áruért? Csak közelítőleg tudja megbecsülni, miből mennyi fogy, és csak ránézésre becsüli meg, miből mennyi van. Ön ismer olyan céget, ahol gyakran hivatkoznak arra, hogy „éppen nincs raktáron”?

Aki nyilvántartja készleteit, mindig pontosan tudja, miből mennyi van. Tud tervezni, látja a vásárlási tendenciákat. Nagyobb készletek esetén érdemes beállítani egy mennyiséget, amit elérve automatikusan megrendelő készül a beszállítónak.

Írja össze néhány napig, mennyi időt töltött a készlet ellenőrzésével, megrendelések intézésével! Ugye el tudná tölteni hasznosabban ezt az időt?

Nincsenek kényelmetlen kérdések

Egy ellenőrzés alkalmával számot kell tudni adni arról, hol szereztük be az eladott termékeket. Egy-két termék esetében még csak-csak emlékszik az ember, de van egy határa a memóriának. Mondjuk, még fejben tudja tartani, hiszen jól ismeri a termékeit és a beszállítóit. De vajon érdemes-e? Van-e olyan dolog, amire szívesebben használná a fejét?

Ha a vásárlásait és az eladásait számítógében tartja nyilván, felszabadul a memóriája, szabadon gondolkodhat fejlesztésről, stratégiákról… ráadásul az adatok mindig rendelkezésére állnak, akár a kollégáinak is. Mindig pontosan, gyorsan kereshetően. Nézzen meg egy példát!

Kérdezhet bármit az ellenőr, akinek van leltárnyilvántartás a birtokában, mosolyogva és gyorsan fog válaszolni bármilyen kérdésére.

 

Legutóbbi cikkek

Egyetért? Más a véleménye? Szóljon hozzá a témához!

access adatbázispartnernyilvántartás