Adatok a múltból. Merre tovább?

 Kategória: adatbázis, rendszer

A tapasztalatunkra, megérzéseinkre nyugodtan támaszkodhatunk – amikor a holnap hasonló a tegnaphoz. Mindennapi tapasztalatainkat agyunk elraktározza nemcsak tudatos emlékeinkben, hanem mélyebb rétegekben is. Ezekből táplálkoznak a reflexeink, a megérzéseink, amelyek alapján a leggyakrabban eldöntjük, merre tovább.

A tudattalan emlékeinket erősen torzítják az érzelmeink, ezért akkor is érdemes adatokkal alátámasztott döntéseket hozni, amikor a világ lassabban változik. Olyan esetekben, amikor minden a feje tetejére áll, amikor rengeteg külső körülmény hirtelen nagyot változik – például most, a járvány idején –, különösen nagy előnyt jelent a múlt adatainak elemzése.

Világosan látszik, hogy ami tegnap bevált, működött, az ma hasznavehetetlen.

Hogyan segítenek akkor múltbéli dolgok?

Vannak vevőink, akikről nincsenek élénk emlékeink, mert nem kötődnek hozzájuk érzelmek. De ha megnézzük a számokat, kiderül, hogy sokan közülük nagyonis jó vevők – éppen azért, mert nincs velük probléma, mert gyorsan döntenek, mert kérdezősködés és győzködés nélkül vásárolnak tőlünk. Éppen ezek miatt nem emlékszünk rájuk élénken.

Vannak tevékenységeink, amelyek nem hoztak kimagasló bevételt, ezért nem is fordítottunk rájuk sok figyelmet. Az adatok elemzése során kiderülhet, hogy van közöttük olyan, ami gyorsan és/vagy jól megtérül, azaz kevés befektetésből hoz profitot. Vagy kiderülhet, hogy némi módosítással a járvány ideje alatt is piacképes.

Könnyű annak, aki évek óta rendszerezetten gyűjti az adatait.

De annak is van rengeteg adata, aki ezt nem tette meg: a számlák, az árajánlatok, az emailek feldolgozása sok – eddig ismeretlen – összefüggést világíthat meg. Ha más nincs is most, időnk van. A múlton keseregni nem érdemes, de tanulni belőle annál inkább. Értelmes munkát adhat munkatársainak azzal, ha olyan rendszerben rögzítik az elmúlt egy-másfél év fellelhető adatait, ahonnan aztán értékes információt tudunk kinyerni belőlük.

Ha van rendszerezett adata a múltról, az most segít dönteni, merre tovább.

Ha nincs, csináljon! Egy zsák számlából is sok minden kiderül, ha megkeressük és elemezzük az összefüggéseket.

Hova, hogyan és mit rögzítsen?

Mik a tipikus hibák, és hogyan lehet őket javítani? Olvassa el ajándék tanulmányomat arról, hogyan érdemes az adatait rögzíteni, rendszerezni.

Legutóbbi cikkek

Egyetért? Más a véleménye? Szóljon hozzá a témához!

készletgazdálkodáskontrolling